úterý 29. srpna 2023

Co používáme za techniku?

Kromě zkušeností s vodními hladinami se snad mohou hodit i naše zkušenosti s paddleboardařskou technikou.

Paddleboardy
Dostali jsme dva kusy paddleboardů ITIWIT Compact L pro začátečníky. V modré a červené, abychom si je poznali a nehádali se. Délka 10' (305 cm), šířka 35'' (89 cm), tloušťka 6'' (15 cm). Obrovskou výhodou je jejich skladnost a snadná přenositelnost. Složené se pohodlně vejdou do malého batohu. Paddleboard váží jen 8 kg a tak se snadno nosí nafouknutý i složený. Když vidíme jiné typy boardů a velikost batohů, do kterých je majitelé skládají, je nám jasné, že v tomto parametru vedeme o koňskou délku. Snad jen větší centrální ploutev pro vyšší směrovou stabilitu by se hodila, ale zase se lépe zatáčí a člověk se naučí pořádně techniku pádlování.

Pádla
Máme ultraskladná pádla rozložitelná na 5 dílů (v reálu jde o 3 kusy eloxovaného hliníku a plastu v oranžové barvě) od stejné značky. Jsou skvělá. Klipsy na prodlužování fungují zlehka a přesně. Prodlužování je na dvou místech a tak se snadno přechází z kratšího provedení na pádlování vsedě nebo vkleče a dlouhého vestoje. Pádlo se rozebere a dva kusy hliníkových trubek se nasunou drážkou na výlisek na listu pádla. Získáme tak malý kompaktní složenec, co se snadno přenáší, nebo se dá i pohodlně zasunout do boční kapsy batohu paddleboardu. Hodíte na záda a jde se. Vše funguje hladce a na jedničku.

Pumpy
Dostali jsme ruční dvojčinnou pumpu, opět ITIWIT. Dá se přepnout z dvojčinnosti na jednočinnost. Funguje výborně, ale pumpuvat dva paddleboardy nějaké to nezanedbatelné úsilí stojí. A když je 35 °C ve stínu, snadno vás napadne si objednat z Amazonu akumulátorový elektrický kompresor s divným jménem Dskeuzeew. Akumulátor má kapacitu 9 Ah a slibuje na jedno nabití 4 nafouknutí na 15 PSI. Každé nafouknutí za 8 minut. Zní to dobře, ale má to háček. Doba platí při napájení kabelem z auta, nikoliv při provozu na baterie. Což se jaksi nikde nedočtete. Až kdesi v diskuzích na Internetu jsem na to narazil, ale to už byla pumpa na cestě. Dorazila z Ameriky překvapivě brzy. Jen cenu při platbě Amazon navýšil o DPH. Za což on pochopitelně nemůže. Proclení proběhlo obratem přímo u Amazonu a za pár dní byl balíček doručen přepravní službou. Hladké a rychlé.

Praktické zkušenosti jsou výborné. Nafukujeme na 11 PSI. Kompresorem jeden a ruční pumpou druhý paddleboard. Ruční práce vítězí, ale jen o chvilku. Kompresorem se výborně vyfukují boardy před složením. Baterie vydrží dlouho, mnohem déle, než slibované 4 akce. Jasně, že je to tím nižším tlakem. Šetříme baterie kompresoru i vlastní svaly u ruční pumpy. Poprvé jsem dobíjel akumulátor po třech výpravách a to indikátor ukazoval nabití na 3/4. Používání je pohodlnost sama. V klidu si odnesete vše k vodě, pustíte nafukování a nemusíte se popelit s boardy v prachu parkoviště na kabelu od auta.

Jediným mínusem je bajonetový konektor na hadici kompresoru. Těsnění je příliš tlusté a tak nejde bajonet otočit ve ventilu boardu. Když zaberete, aby se povedlo zabajonetovat, viditelně se nalomí plastové západky bajonetu. A co se jednou nalomí, to se taky za chvíli dolomí. Musel jsem tedy sehnat náhradní hadici. Byla k jinému kompresoru, ale úplně stejná. Se stejným tlustým těsněním. Proto jsem ho ostrým nožem odříznul na 2/3 tloušťky. Pak pasuje koncovka výborně.

Žádné komentáře: